Artikelen

Heren, Hoeren, Heiligen
Over publiek leiderschap en vertrouwen

Heren, Hoeren, Heiligen. Over publiek leiderschap en vertrouwen (2015) biedt oplossingen voor het dichten van de vertrouwenskloof tussen de samenleving en haar politieke bestuurders. Met o.a. de Reflectieve Organisatie Scrum en SWEET doelen stellen.

Heren, Hoeren, Heiligen. Over publiek leiderschap en vertrouwen

Legitimiteit openbaar bestuur

Het vertrouwen van de samenleving in haar politieke bestuurders neemt steeds verder af. Daarmee komt de legitimiteit van het bestuur onder druk te staan. Wat ligt hieraan ten grondslag, en belangrijker, wat kan de bestuurder doen om de vertrouwenskloof te dichten?

Heren, Hoeren, Heiligen beschrijft op een praktische manier hoe de bestuurder, als mens, het vertrouwensherstel kan inzetten: door te kiezen voor publiek leiderschap, het stellen van publieke doelen en door te kiezen voor het participerend oplossen van maatschappelijke uitdagingen.

Aan het boek hebben tien (voormalig) bestuurders meegewerkt van verschillende politieke kleur. Ook zijn er bijdragen vanuit universiteiten, en ambtelijke en externe adviseurs.

Praktische instrumenten

Heren, Hoeren, Heiligen geeft een heldere, soms confronterende, analyse van het probleem. Vervolgens biedt het boek praktische instrumenten die bestuurders en ambtenaren vanaf morgen voor het vertrouwensherstel kunnen inzetten:

Archetypisch leiderschap en andere talenten herkennen, inzetten, en winnende (politieke) teams samenstellen.
SWEET doelen stellen: maatschappelijke waarde concreet maken, centraal stellen en verwachtingen richten.
Reflectieve Organisatie Scrum: in korte, concrete slagen met de samenleving bouwen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Verkrijgbaar

Heren, Hoeren, Heiligen (ISBN 9789491560910) is gepubliceerd door uitgeverij Binnenlands Bestuur en is online te bestellen bij bol.com.

Basile Lemaire ©2013

Terug naar Artikelen

Meer weten? Je kunt me altijd bellen of mailen!