Artikelen

Ballen (m/v) op het blok
Succesgericht veranderen binnen overheden

In 2013 heb ik een praktisch boek geschreven voor succesgerichte verandering binnen overheden. Omdat overheden beter móeten, maar ook beter kúnnen. Veel hangt daarbij af van degenen die de verandering managen en de manier waarop zij dat doen. In het boek leg ik, met gebruikmaking van een model, voorbeelden en casuïstiek, uit hoe dit kan.

Ballen (m/v) op het blok. Succesgericht veranderen binnen overheden

Richten van verwachtingen

Overheden zijn vaak nog weinig succesvol in het doorvoeren van noodzakelijke verandering. Het veranderproces is daar ook aanzienlijk complexer dan in het bedrijfsleven. Het maatschappelijk belang is lastig meetbaar, de politiek is kortcyclisch van aard en door de rol van de (nieuwe) media ervaren bestuurders een toegenomen druk om te scoren.

Met dit boek bied ik een praktische aanpak om verandering bij overheden tot een succes te maken. De kern ligt daarbij in het managen, meetbaar maken en richten van de verwachtingen van de diverse stakeholders. Ik put daarbij niet alleen uit eigen ervaring, maar ook uit die van ambtenaren en overheidsadviseurs die verantwoordelijk zijn voor het doorvoeren van verandering.

Zorgvuldige legitimatie

Met behulp van een eenvoudig model benadruk ik het belang van zorgvuldige legitimatie van veranderingen door expliciet de relatie te leggen tussen drie niveau's: 1) politieke besluitvorming 2) de businesscase en 3) de oplossing. Veranderen zonder deze expliciete relaties is in mijn ogen verspilling van publieke middelen en vragen om weerstand. Met voorbeelden laat ik zien hoe dit in de praktijk werkt. Ik presenteer dit niet als een nieuwe methode maar als aanvulling op bestaande.

Praktische handvatten

Tot op heden is er nog nauwelijks op een praktische manier over organisatieverandering binnen overheden geschreven. Daarom ook dit boek: een praktisch boek, met een op de praktijk gebaseerd model en praktische handvatten, of principes, om succesgericht te kunnen veranderen. Maar alleen voor die mensen die bereid zijn hun ballen (m/v) op het blok te leggen.

Verkrijgbaar

Ballen (m/v) op het blok (ISBN 9789013113181) is gepubliceerd door uitgeverij Kluwer en is verkrijgbaar bij bol.com.

Basile Lemaire ©2013

Terug naar Artikelen

Meer weten? Je kunt me altijd bellen of mailen!